Edebiyat Didaktiğinin İzinde Akademik Gelişim Atölyesi
Mademki edebiyatın temeli insandır; o halde şu soruların yanıtını aramakla başlayalım:
Kim öğrenmeli? Neden öğrenmeli? Neyi öğrenmeli? Ne zaman öğrenmeli? Kim aracılığıyla öğrenmeli? Nerede öğrenmeli? Nasıl öğrenmeli? Hangi araçlarla öğrenmeli? Hangi gruplarla öğrenmeli?
Edebiyat eğitiminde hangi içeriklerin hangi yöntemlerle aktarılması sorusu “Edebiyat didaktiği” kavramına ulaştırdı bizi. Didaktik terimi, eski Yunancada “öğretmek” anlamına gelen “didaskein)” sözcüğünden türemiştir. Bu kavramın dilimizde ‘ Edebiyat Öğretim Bilgisi“ olarak varlık bulması yerinde olmuş kanımızca.
Kaynak araştırması yaparken dikkatimizi çeken bir makaleden alıntıyı aktaralım;
“Edebiyat dersinin hedeflerini, içeriğini ve yöntemlerini inceleyen bilim dalı” (Hassensteın, 1998) şeklinde nitelendirilebilecek olan edebiyat didaktiği, Almanya’da 60’lι yılların ortalarından itibaren kabul görmeye başlayan ve kısa bir sürede gerek edebiyat, gerekse bilim dünyasında kabul görerek başlı başına bir disiplin hâline gelmiştir. Almanya´da edebiyat eğitimi veren birçok üniversitede edebiyat didaktiği kendi başına bir ders olarak işlenmekte, hatta sadece bu alana yönelik bölümler ve enstitüler kurulduğu bilinmektedir.’
Spinner ,edebiyat dersinin ulaşması gereken hedefleri altı madde hâlinde özetler:
Okuma zevkinin teşvik edilmesi 2. Metin çözümleme becerisi 3. Edebiyat tarihi de dâhil olmak üzere edebiyat öğretimi 4. Hayal gücünün ve yaratıcılığın geliştirilmesi 5. Bireysel deneyim ve empati 6. Temel insanı sorunlarla yüzleşme
Edebiyat didaktiğini bu hedeflere ulaşmak için gerekli gören onca deneyimle diyoruz ki:
Edebiyat dersinde öğrenim-öğretim sürecinin şekillendirilmesi için kuramlara dayalı tasarımlar geliştirmek ,bu tasarımları derslerdeki güncel uygulamaların ve eleştirel çözümlemenin hizmetine sunmak zorundayız.
Bir sisteme bağlı olarak eğitimi sürdüren okullar kendi iç dinamiklerine göre insan yetiştirmeyi amaçlar. Çağların akışı içinde edebiyat dersleri kurumsal eğitim sürecinin ateşleyicisi olarak görülmüştür; çünkü edebiyatın bireyi , dolayısıyla toplumu dönüştürme gücü vardır. Bu gücün tartışılmazlığı ;edebiyatın psikoloji, pedagoji, sosyoloji, felsefe gibi disiplinlerle harmanlandığını ortaya koymuştur. Ayrıca bu ilişkiler modern ve dinamik bilim dallarının vazgeçilmez özelliğidir.
Uygulamada yaşananlar bunun aslında çok zor ve karmaşık bir süreç olduğunu ortaya koymaktadır. Çünkü edebiyat öğretimi eğitim sürecinin bir parçasıdır ve eğitim sürecine etki eden tüm faktörler bu öğretimin niteliğini belirler.
Didaktiğin ilk ve son hedefi, öğretmenin daha az öğretmeye ihtiyaç duyduğu ;ama öğrencilerin daha fazla öğrendiği, okullarda gürültü, bıkkınlık ve faydasız çaba yerine özgürlük, zevk ve ilerlemenin hakim olduğu ders tarzını bulmak ,anlamak olmalıdır.
Zamanı hızlandıran ve donduran bir araç olarak Dünyalı olmamızı sağlayan edebiyat derslerinde ‘edebiyat didaktiği’ni deneyimlemek dileğiyle.
Atölye Programı : Eğitmen tarafından bildirilecektir.
Başlangıç Tarihi : Atölye katılımcılarımıza tarafımızca bildirilecektir.
Hedef kitle: Lise öğrencileri
Kontenjan 6 kişi ile sınırlıdır.
Program içeriği: Atölyenin başladığı gün eğitmen tarafından verilecektir.